Blog - 03 april 2019

5 min leestijd

12 gratis en handige one-purpose tools

Geschreven door Onze ervaren SEO Marketeer

Wanneer men rondvraagt wat de beste tools voor online marketing zijn, hoor je meestal bekende namen. Moz, Ahrefs, Majestic, Semrush, Searchmetrics en Sistrix. Deze tools zijn inderdaad allemaal goed, en ook allemaal erg prijzig. Als zelfstandige zijn deze tools zelfs onbetaalbaar, laat staan om er meer dan één te hebben. Deze tools zijn ook all-in-one tools, terwijl je vaak maar enkele functies van een programma als SemRush gebruikt. Voor alle functies die een uitgebreid programma hebben, zijn er ook one-purpose programmaatjes gemaakt, die doorgaans gratis zijn en zeer eenvoudig in het gebruik.

Keywordshitter2

Gebrek aan ideeën voor nieuwe zoekwoorden en combinaties daarop? Met de Keywordshitter2 is dat verleden tijd. Dit tooltje, dat je hier kan vinden, geef eindeloze hoeveelheden combinaties met het door jou ingevoerde zoekwoord, tot op vervelens toe zelfs. Zeker niet alle combinaties die gegeven worden zijn bruikbaar, maar veel ook wel en anderen kunnen je weer op nieuwe ideeën voor gerelateerde zoekwoorden brengen. Al met al een zeer handige go-to wanneer je het even niet meer weet!

Keywords Everywhere

Waar Keywordshitter je eindeloos veel zoekwoorden en variaties daarop kan geven, is Keywords Everwhere daar een uitmuntende toevoeging op. Keywords Everywhere geeft op elke variatie die je invoert direct het zoekvolume, een benadering van de kosten per klik en ook een benadering van het concurrentieniveau op dit bepaalde zoekwoord. Erg handig dus om direct je nieuw gevonden zoekwoorden via de Keywordshitter mee te testen!

SEOweather URL Trimmer

Elke online marketeer, en met name diegene die actief zijn in het linkbuilden, moeten regelmatig de root van een URL hebben, en dan ook nog van wel tientallen of zelfs honderden URL’s tegelijkertijd. Geweldige linkbuilding tools zoals Majestic zijn extreem uitgebreid, en iets dergelijks eenvoudigs als een URL trimmer ontbreekt. Gelukkig zijn er veel sites opgedoken die gratis trimmers aanbieden, en de beste is van SEOweather. De trimmer heeft meerdere functies, is gratis, en je hoeft er niets voor te downloaden. Zelfs niet je output, want deze verschijnt gewoon in een kopieerbaar veld. Zo heb je direct een handige lijst om door de Bulk Backlink Checker van Majestic te gooien!

Web.Dev van Google

Je site een snelle technische check geven, maar geen tijd om te wachten tot Screaming Frog, Ahrefs en aanverwanten eindelijk de hele site hebben gecrawled? Google’s Web.Dev geeft je binnen enkele minuten een overzicht van technische verbeterpunten aan jouw website aan de hand van scores, en geeft daarnaast ook nog specifieke tips waar je op moet letten. Een erg handige tool, die op sommige vlakken zelfs nog verder gaat dan de bekende technische auditors!

Mockingbird Wireframes

Even snel een Wireframe maken? Menig designer die je gepijnigd aanstaart en meldt dat dat wel even gaat duren. Moet dat? Nee zeker niet! Met de Wireframe tool van Mockingbird maak je zelf op zeer eenvoudige wijze binnen enkele minuten een schets van jouw nieuwe pagina. Het programma werkt zeer intuïtief en na een enkele keer proberen krijg je het zo onder de knie, en kan je direct je stakeholders verbazen met je creatie. Zeer handig voor wie al tijdens een klantgesprek een schets wilt maken van hoe de nieuwe site van de klant er uit gaat zien!

Image resizer

Geen Photoshop bij de hand maar moet je wel de technische aspecten van je afbeelding bewerken? Denk aan comprimeren, de ratio opnieuw indelen en het bestandstype wijzigen. Op Resizeimage.net is dit zeer eenvoudig voor elkaar te krijgen, en hoef je niet aan de gang met Photoshop of soortgelijke. Je uploadt eenvoudig je afbeelding in de website, past hem zo aan als je wilt en download hem weer. That’s it!

Bulk DA checker

Handig hè, die Majestic Bulk Backlink checker? Je gooit zo een hele lading URL’s in het programma en je hebt binnen enkele tellen alle scores voor de gecheckte websites. En nu wil je ook nog de MOZ Domain Authority weten, maar helaas heeft MOZ geen ingebouwde bulk checker. Gelukkig is daar Bulkdachecker.com, een site die met behulp van de API van MOZ de DA, PA en Spam Score van jouw sites checkt, en dat in net zo’n tempo als Majestic dat doet voor de Trust Flow en Citation Score. Er kleven echter wel wat nadelen aan deze tool. Zo kan je maximaal 10 sites tegelijkertijd invoeren, en mede doordat deze tool gratis is wordt hij zoveel gebruikt dat hij doorgaans aan het eind van de maand niet meer werkt. Dan is de MOZ account van de beheerder van de tool door zijn limiet heen. Heb jij nog een betere? Laat het ons weten via onze contactpagina!

HTML Checker

Elke webpagina is opgebouwd met HTML code, en elke webpagina bevat fouten. Dat is een gegeven. Deze fouten kun je wel minimaliseren. Het optimaliseren van code heeft meerder voordelen: het maakt je website sneller, het is een kleine ranking factor en je zorgt er voor dat alles op de site correct werkt. De website W3schools.com is bekend onder veel mensen die met het internet werken, en is een zeer goede website voor alles wat met HTML, CSS en JavaScript te maken heeft. Om de HTML te checken en hem zo goed mogelijk te maken, kan je je pagina testen met de validator tool van W3. Je voert simpelweg een URL in, en de site vertelt je vervolgens wat er allemaal geoptimaliseerd kan worden, met verschillende gradaties van urgentie.

Purify CSS

Aanvullend op de HTML checker, kan Purify CSS niet alleen fouten in de CSS code lokaliseren, hij kan ze ook direct oplossen. Je voert simpelweg weer een URL in, en de tool geeft je de geoptimaliseerde code terug. Dat wil zeggen dat loze code zonder functie er uit gefilterd is. Perfect voor snelheidsoptimalisatie!

10. GA Debug

GA Debug kun je gebruiken om te kijken of de juiste info naar Google Analytics wordt geschoten. Deze tool schiet nuttige informatie door naar de JavaScript-console door de foutopsporingsfunctie van Google Analytics in te schakelen. Deze extensie laadt de debug versie van het Google Analytics script voor alle sites die je bezoekt met Google Chrome. Deze berichten bevatten foutmeldingen en waarschuwingen die je kunnen vertellen wanneer je analytics tracking code verkeerd is ingesteld. Daarnaast geeft het een gedetailleerd overzicht van elke tracking beacon die naar Google Analytics wordt gestuurd.

11. Wappalyzer

Wappalyzer is een multiplatform hulpprogramma dat de technologieën weergeeft die op websites worden gebruikt. Het detecteert content management systemen, e-commerce platforms, webframeworks, server software, analytics tools en nog veel meer. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld wilt weten in welk CMS een website gebouwd is, aangezien dat niet altijd voor de hand ligt.

12. Lighthouse

Lighthouse is een door Google gemaakte open-source, geautomatiseerde tool om de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren. Je kunt het voor elke webpagina uitvoeren. Het heeft audits voor prestaties, toegankelijkheid, progressieve webapps en meer. Je kunt Lighthouse draaien in Chrome DevTools, als extense, vanaf de command line of als Node-module. Hoe werkt het? Je geeft Lighthouse een URL om te controleren, het voert een reeks audits uit tegen de pagina en genereert vervolgens een rapport over hoe goed de pagina presteert. De volgende punten worden onder de loep genomen:

    • Overall performance: de snelheid waarmee een webpagina wordt geladen is van groot belang voor gebruikers. Naarmate de tijd die het laden van een webpagina in beslag neemt, neemt ook de kans toe dat de bezoeker de pagina verlaat. De audit levert prestatierapporten over de prestaties van de site in verschillende categorieën, waaronder metrics, opportunities en diagnostics. Metrics behandelt drie belangrijke punten van het laadproces en laat je zien welke paginafuncties de boel vertraagd.
    • Accessibility: deze functie van de audit onderzoekt het gedrag van de gebruikers. Accessibility is gericht op bezoekers die lijden aan een soort van handicap of stoornis. Dit deel van de audittool analyseert de schermlezer en andere ondersteunende technologieën op de pagina.
    • Best Practices: we weten al dat Google veel regels heeft. Dit element zorgt ervoor dat webontwikkelaars de regels volgen en best practices implementeren als het gaat om webdesign. Deze functie helpt gebruikers ook om performance valkuilen te vermijden en de pagina’s te moderniseren.
    • Progressive Web Applications: progressieve webapplicaties (PWA) worden beoordeeld op basis van drie belangrijke factoren – snelheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid. De Lighthouse audit helpt ontwikkelaars om een PWA te verbeteren door middel van een checklist van functies.

Meer weten over de one-purpose tools?

Wil je ook meer weten over bovenstaande one-purpose tools? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je verder.

cta-employee-particles
staat voor je klaar!
Meer weten?

Hoe ga ik aan de slag met Facebook Leadgeneratie?

Vorige blog

Vanaf vandaag: adverteren via Pinterest!

Volgende blog
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactformulier

Vul de onderstaande gegevens in én wij nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.